Alleen zijn is minder slecht dan we denken!

Of je nu single bent of alle ballen hoog houdt in je gezin: alleen zijn is zo slecht nog niet. De ene persoon raakt al in paniek bij het zien van een gat in zijn of haar agenda, en vult deze dan zo snel mogelijk op. Anderen daarentegen voelen zich juist niet goed als zij te weinig me-time hebben. Zij willen even in rust contact hebben met zichzelf. Wat ben ik allemaal aan het doen? En wat wil mijn innerlijke stem nu echt? Extraverte mensen hebben graag veel geluid en mensen om zich heen en ontwijken het alleen zijn. Marilyn Monroe zij ooit heel mooi ‘ I restore myself, when I’m alone’. De ongeschreven regel dat alleen zijn per definitie betekent dat je eenzaam bent is wat ons betreft een fabel.

Alleen zijn betekent niet dat je eenzaam bent

Alleen zijn heeft ook meer voordelen. Als je tijd altijd wordt opgeslokt door verplichtingen, huishouden & sociale interacties heb je eigenlijk geen tijd voor dingen in het leven die je écht zelf wilt. Denk dan bijvoorbeeld aan het lezen van een goed boek, schilderen, yoga, gedichten schrijven, het boeken van een vakantie of het online shoppen voor je uiterlijk of interieur etc. Ook kun je in stilte nadenken over je persoonlijke doelen in het leven en over de uitvoerbaarheid daarvan. Jouw levenskwaliteit begint bij je gedachte, dus zo verkeerd is het niet om een moment van rust te nemen voor jezelf.

Mediteer even als je alleen bent

Als je een druk leven hebt en je me-momenten zijn zeldzaam kun je ervoor kiezen om te mediteren. Als je dat niet eerder hebt gedaan kunnen we je hierbij vertellen dat er niets makkelijkers is dan mediteren. Mediteren is iets wat je echt wat je doet als je alleen thuis bent. Dagelijks een kwartiertje mediteren heeft enorm veel voordelen en is bewezen effectief voor een gezond & gelukkig leven.

Hoe werkt het?

 • Zorg dat je een comfy outfit hebt om in te mediteren. Denk hierbij aan een saunabadjas die lekker soepel valt. Badjas.nl heeft een ruim assortiment badjassen! Ook een joggingpak zit zeer comfortabel
 • Bedenk een vast woord (‘mantra’ ) wat je in gedachte straks gaat gebruiken als vervoersmiddel naar innerlijke rust (STILTE)
 • Sluit je ogen
 • Als je je ogen sluit is het de bedoeling dat je de stilte bereikt terwijl u wakker bent
 • Daar komen de gedachten (boodschappenlijstje, wat je nog moet doen etc.)
 • Als gedachte opkomen maak je de keuze bewust om in gedachte je mantrawoord te herhalen
 • Dan komen er weer gedachten, dan kies je er weer voor om in gedachte je mantrawoord te herhalen, dit blijf je doen
 • Gedachte zijn niet erg, je meditatie is evengoed effectief
 • Je bent je gedachten aan het opruimen en de gedachte zullen door herhaling van je mantra steeds minder naar boven komen
 • Je meditaties zullen steeds meer zonder gedachten zijn na verloop van tijd. De biochemische processen ruimen je gedachte/rommel namelijk op
 • Je zult merken dat je steeds makkelijker naar de STILTE gaat
 • Je mantra vervaagt op een gegeven moment en dan bereik je de staat van meditatie. Dat is een euforisch gevoel en brengt je veel goeds.

Gun jezelf soms rust, uit rust komt kracht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.