Hoe je pigmentvlekken kunt voorkomen

Hoe je pigmentvlekken kunt voorkomen

Pigmentvlekken komen vaak voor op oudere leeftijd. Ze ontstaan omdat huidcellen teveel melanine aanmaken en op de plekken waar de cellen overactief worden, ontstaan donkere vlekken. Over het algemeen zijn ze niet schadelijk, maar het kan verstandig zijn om ze door een arts te laten checken wanneer ze van grootte of kleur veranderen. Hoewel de pigmentvlekken dus meestal onschadelijk zijn, willen we ze toch het liefste voorkomen. Of wanneer ze er al zijn, willen we de pigmentvlekken verminderen.

Oorzaken van pigmentvlekken

De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is de zon. Wanneer je lang in de zon zit, maakt je huid extra melanine aan om zich te beschermen. Dit is waarom je bruin wordt wanneer je in de zon hebt gezeten. Teveel tijd in de zon is echter niet goed, omdat de overvloed aan uv-straling ervoor kan zorgen dat de cellen die pigment aanmaken ontregeld worden. Dit zorgt er vervolgens voor dat je pigmentvlekken krijgt. Pigmentvlekken kunnen ook door hormonale veranderingen, medicijngebruik of een huidziekte veroorzaakt worden.

Bescherm je tegen de zon

Pigmentvlekken die door de zon veroorzaakt worden, kunnen makkelijk voorkomen worden. Zorg ervoor dat je je altijd goed insmeert wanneer je in de zon bent met een hoge beschermingsfactor. Ook op minder zonnige dagen is het verstandig om je gezicht te beschermen door een dagcrème met een beschermingsfactor te gebruiken. Het is beter voor je huid om minder tijd in de felle zon door te brengen. Ga bijvoorbeeld niet op het heetst van de dag in de zon zitten, maar ga in plaats daarvan later op de dag naar buiten of zoek een plekje in de schaduw uit.

Bestaande pigmentvlekken verminderen

Heb je al pigmentvlekken? Deze kun je verminderen met speciale peelingen om oude huidcellen te verwijderen. Specialisten op het gebied van huidverzorging bieden verschillende soorten behandelingen aan die je kunnen helpen om bestaande pigmentvlekken te verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.