Herstellen van een alcoholverslaving met een avondbehandeling

Verslaving is een probleem dat aan de orde van de dag is. Cijfers van Stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ) tonen aan dat in Nederland zo’n twee miljoen mensen verslaafd zijn. In 1.677.363 gevallen gaat het daarbij om middelen die legaal te verkrijgen zijn, zoals: tabak, pijnstillers, medicijnen en alcohol. Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslaving. Cijfers van een bevolkingsonderzoek uit 2020 tonen aan hoeveel problematische drinkers er in Nederland zijn. Er waren in dat jaar 82.000 mensen verslaafd aan alcohol en 395.000 mensen die het middel misbruikten. Een van de redenen dat verslaving aan alcohol zo vaak voorkomt, is dat drank in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook omdat alcohol gemakkelijk en legaal te verkrijgen is, is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien. Het middel is zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend. Dat maakt het extra lastig om zelf te stoppen met drinken en voor je het weet, heb je te kampen met een alcoholverslaving. 

Herken jij jezelf in dit probleem en wil je afkicken van alcohol of is er iemand in je naaste omgeving die alcohol misbruikt? In dit artikel belichten we de mogelijkheden van avondbehandeling bij een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling. 

Hoe herken je een alcoholverslaving? 

Alcoholisme kan zich op verschillende manieren uiten. Als iemand is verslaafd aan alcohol kun je dat bijvoorbeeld herkennen aan problematisch drinken. Dit houdt in dat het drinken van alcohol gepaard gaat met verschillende geestelijke, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Als iemand is verslaafd aan alcohol kan zich dat ook geestelijk uiten. Als er sprake is van een geestelijke afhankelijkheid van alcohol, denkt de gebruiker obsessief aan drinken. Vaak houdt dit in dat iemand zich niet meer prettig of gelukkig kan voelen zonder alcohol. Ook wordt er dan gedronken om problemen te vergeten, om de stemming te veranderen of om de realiteit te ontvluchten. Geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid van alcohol gaan vaak samen. Als een gebruiker lichamelijk verslaafd is, treden er ontwenningsverschijnselen op. Wanneer iemand voor het afkicken van alcohol cold turkey gaat, zijn zweten, trillen, angst, ernstige stemmingswisselingen en slecht slapen bekende verschijnselen. 

Vraag jij jezelf af wanneer je aan alcohol bent verslaafd? Als je in een bepaalde periode structureel veel alcohol hebt gedronken, is de kans groot dat je geestelijk – en mogelijk ook lichamelijk – verslaafd aan alcohol bent geraakt. Het is cruciaal om hulp bij je alcoholverslaving te zoeken, want alcoholisme kan ernstige fysieke en psychische klachten en zelfs de dood tot gevolg hebben. 

Hoe kan een alcoholverslaving worden behandeld? 

Herken jij jezelf in de problemen die een verslaving aan alcohol met zich meebrengt? Een GGZ-instelling die in verslavingszorg is gespecialiseerd helpt je op een medisch verantwoorde, persoonlijke en betrokken manier met de behandeling van een alcoholverslaving. Het team van specialisten kijkt samen met jou en je naasten welk herstelprogramma het meest geschikt is. Daarbij focussen zij zich op het creëren van een platform waar jij je op je gemak voelt en opnieuw balans in je leven kunt vinden. Zij kijken naast de alcoholverslaving ook naar de onderliggende oorzaken van je problematiek. Dit zijn de factoren waardoor specifieke patronen in je gedrag worden aangewakkerd. De specialisten werken samen met ervaringsdeskundigen, experts en coaches om je gespecialiseerde behandelingen aan te bieden die in je dagelijks leven goed toepasbaar zijn.

Wat houdt een avondbehandeling van verslaving in? 

Wil je actief werken aan je alcoholverslaving zonder dat je studie of werk eronder lijdt? Dat kan met avondbehandeling bij een verslavingszorginstelling. Bij deze ambulante behandeling werk je proactief aan je verslaving terwijl je gewoon blijft studeren of werken. Je wordt dus niet opgenomen in een kliniek. Bij avondbehandeling bij een verslaving volg je een intensief interactief programma van twee avonden per week, gedurende acht weken lang. De avondbehandeling wordt aangevuld met individuele gesprekken en nazorg. Als je wilt herstellen van je verslaving terwijl je professionele leven gewoon doorgaat, is een avondbehandeling de ideale keuze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.