Weer aan het werk na je zwangerschapsverlof
Verlof rondom je bevalling lijkt vooraf vaak een eindeloze periode. Maar in praktijk merk je dat die 16 weken voorbij vliegen. Na het ontdekken van je kindje in die eerste weken komt ook het moment weer dat je aan het werk gaat na je zwangerschapsverlof.
We begrijpen dat dit vragen en zelfs zorgen met zich mee kan brengen. Er komen nu eenmaal een heleboel praktische zaken kijken bij het combineren van het moederschap met werken. Daar gaan we in dit artikel op in, zodat je met een gerust gevoel weer aan het werk kunt.
Doorgaan met borstvoeding na verlof
Borstvoeding doorzetten wanneer jij weer aan het werk gaat na je verlof? Dat is geen probleem. Een werkgever is verplicht om jou als medewerkster in de eerste negen maanden na de bevalling tijd te geven om borstvoeding te geven of te kolven. Dit doe je in een aparte en afgesloten ruimte. Je mag maximaal een kwart van je werktijd hiervoor gebruiken.
Afkolven van moedermelk
Afkolven van de moedermelk is een gemakkelijke manier van de borstvoeding op gang houden en een voorraadje aanleggen tijdens je werk. Wil je een borstkolf kopen? Dan heb je de keuze uit twee soorten: een handkolf of een automatische borstkolf. Zo kun je jouw kindje bijvoorbeeld ’s ochtends uit één borst laten drinken en vervolgens op je werk je andere borst afkolven. Later op de dag kun je dan weer je andere borst afkolven. Zo houd je de productie opgang.
Bewaren van moederwerk tijdens je werk
Moedermelk bewaren? Goed idee! Let daarbij op de houdbaarheidstermijn. Bewaar je de verse moedermelk op kamertemperatuur? Dan blijft de melk zo’n 8 uur goed. Kun je de melk gekoeld bewaren? Dan blijft deze zelfs 8 dagen houdbaar. Label de melk goed, zodat je de houdbaarheidsdatum bij kunt houden.