Hoe houd je legionella groei in je watersysteem onder controle?

Legionella preventie zou door alle huiseigenaren gedaan moeten worden. Legionella is een van de schadelijke bacteriën die in je watersysteem kunnen voorkomen. Deze bacteriën kunnen mensen besmetten en de veteranenziekte veroorzaken. Het is een soort longontsteking die je longen infecteert. Je kunt door deze bacteriën besmet raken als je door de lucht verspreide waterdruppeltjes inademt die legionellabacteriën bevatten. Iedereen kan aan de veteranenziekte lijden. Ouderen, rokers, en mensen met een chronische ademhalingsziekte kunnen echter een ernstiger risico lopen. Als je door deze bacteriën besmet raakt, krijg je kortademigheid, koorts, hoofdpijn, hoest en spierpijn. Hoe kun je dan de groei van deze bacteriën in je huis voorkomen? Dat kun je doen met deze tips.

Temperatuurregeling gebruiken

Je kunt samenwerken met een bedrijf dat je kan helpen bij het tegengaan van de verspreiding van legionellabacteriën. Een van de bedrijven waarop je kunt vertrouwen is Holland Building. Dit bedrijf zal de temperatuur van het water regelen om legionella groei te voorkomen. Alle watervoorzieningen in je huis moeten op zo’n temperatuur werken dat Legionella niet kan groeien. Je moet bijvoorbeeld de temperatuur van de warm water voorraadboiler op minstens 60 °C instellen. Daarna moet het warme water verdeeld worden op minstens 50 °C. Tenslotte moet je het koude water bewaren bij een temperatuur lager dan 20 °C. Je moet een bevoegd persoon inhuren om je watersysteem te controleren en te inspecteren. Je moet om de zes maanden de temperatuur van de opslagtank voor koud water controleren.

Andere preventieve acties die je kunt doen

Je moet weten welke omstandigheden de groei van legionellabacteriën kunnen bevorderen. Ten eerste groeien deze bacteriën goed in stilstaand water. Om dit probleem op te lossen moet je dode uiteinden in de leiding verwijderen. Dan moet je de waterafvoer doorspoelen die je zelden gebruikt, zoals kranen of douchekoppen. Je moet de slangen en douchekoppen minstens een keer per week schoonmaken. Verder moet je de koud-water opslag regelmatig schoonmaken. Je moet de warmwaterboiler aftappen om de tekenen van corrosie te controleren. Als je deze preventieve acties doet, zul je de groei van legionellabacteriën in het watersysteem van je huis tot een minimum kunnen beperken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.