Welk gordijn kies ik voor de kinderkamer?

De kinderkamer is een heerlijke plek om te zijn. De vrolijke kleuren, de talrijke prints en de kinderlijke stemmetjes maken het een kamer vol gezelligheid en sfeer. Maar dat betekent niet dat de basis van de kamer niet goed hoeft te zijn. Met name op het gebied van raambekleding moet er uiterst zorgvuldig te werk worden gegaan. Gordijnen in de kinderkamer zijn namelijk van essentieel belang. Ze zijn van enorme invloed op de slaapkwaliteit van jouw kind en jullie als ouders. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Verduisterende gordijnen zijn dan in elk geval een must.

Maar voor welk gordijn kies je in de kinderkamer? Waar let je allemaal op? We zetten een aantal tips op een rijtje.

Voldoende verduistering

Er zijn tegenwoordig ongelooflijk veel verschillende mogelijkheden op het gebied van raambekleding voor de kinderkamer. Van rolgordijnen tot jaloezieën. Keuzevrijheid genoeg dus. Maar juist door die keuzevrijheid wordt het ook een stuk lastiger om een beslissing te maken. Want waar let je nog op als het aanbod zo groot is?

Verreweg het belangrijkste is toch wel de stof die gebruikt wordt. Hierbij moet er goed rekening worden gehouden met de mate van verduistering die het gordijn biedt. Verduistering is ook in de kinderkamer erg belangrijk. Zonder voldoende verduistering kan de nachtrust onnodig verstoord worden. Kinderen worden te vroeg wakker, slapen te laat in of gooien hun slaapcyclus op een geheel andere wijze volledig om.

Sommige mensen zijn bang dat bij baby’s hun dag- en nachtritme worden omgedraaid als ze ze overdag laten slapen op een verduisterende slaapkamer. Dit is echter een fabel. Wanneer je de juiste slaapmethodes toepast en bijvoorbeeld enkel in de avond een standaard slaapritueel gebruikt en je kind overdag voldoende blootstelt aan daglicht, zal hij of zij zijn dag- en nachtritme niet zo snel omdraaien.

De juiste kleur

Bij raamdecoratie op maat denk je misschien vooral aan maatwerk zodat de raambekleding goed in het raam past. Maar heb je ook wel eens stilgestaan bij het verdere uiterlijk van het gordijn? Het is namelijk niet alleen heel belangrijk dat het gordijn goed aansluit op het raam, maar ook dat deze over de juiste kleur beschikt.

Hoe het gordijn eruit moet komen te zien is geheel afhankelijk van jouw eigen wensen. Uiteraard ook met de uitstraling van de kinderkamer. Je wilt dat de kleur bij de rest van de elementen in de kamer past. Kies bovendien niet voor een al te felle kleur. Dit kan de nachtrust verstoren. Sommige felle kleuren kunnen de hersenen namelijk onnodig activeren. Met behulp van de juiste, rustgevende tinten, creëer je de juiste omgeving om heerlijk in te kunnen slapen.

Veiligheid

Ook de veiligheid is natuurlijk van belang in de kinderkamer. Zeker bij jonge kinderen moet je er niet aan denken dat zij door een spelletje verstrikt raken in een touwtje bij de gordijnen. Daarom is het goed om na te denken over de montagemogelijkheden en de meest veilige keuzes te maken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.