De ideale verlichting voor jouw make-upspiegel

Het geheim van een goede visagist is niet alleen kennis en kunde, maar ook het beschikken over de juiste tools. Daarbij mag het belang van de juiste make-upverlichting niet worden onderschat. Zonder de juiste verlichting komen kleuren niet optimaal tot hun recht, wordt je ogen laten spreken heel moeilijk en worden bepaalde zaken te sterk of te weinig geaccentueerd. En dus geniet je niet van de look die jij verdient. We leggen uit waarop je moet letten als ook jij wil genieten van de beste verlichting aan je make-uptafel.

Natuurlijk daglicht geniet de voorkeur

Geef altijd de voorkeur aan natuurlijk daglicht. Dat is ook het licht waarbij je wordt gezien en dat zorgt voor de meest natuurlijke kleurweergave. Daarom is het aan te raden om je make-uptafel en -spiegel in de buurt van een raam te zetten. Plaats het voor het raam en niet ernaast of ertegenover. Anders riskeer je dat je de strijd met schaduwen dient aan te gaan. En dat is een oneerlijk gevecht.

Als je de make-uptafel niet op deze ideale positie kan plaatsen, kan je maar beter het daglicht door kunstlicht vervangen. Dat wil zeggen dat je het daglicht weghaalt, bijvoorbeeld door het raam met een (rol)gordijn te bedekken. Ook andere vormen van kunstlicht kan je maar beter dempen of uitschakelen, bijvoorbeeld als je ook een plafondlamp in de ruimte hebt. Dit zijn potentiële stoorzenders. Het enige licht dat prominent in de ruimte aanwezig is, zijn de lampen die je bij je make-uptafel plaatst. Deze lampen bevinden zich steeds op gezichtsniveau.

De logische keuze voor goede ledlampen

Als je voor kunstlicht gaat, is het belangrijk dat je de juiste lamp gebruikt. Vroeger gebruikte men vaak gloeilampen. Gloeilampen hebben een vaste kleur en temperatuur en verspreiden het ideale licht voor het aanbrengen van make-up. Ze hebben echter ook nadelen. Ze zijn bijvoorbeeld niet milieuvriendelijk en ze gaan niet lang mee. Daarom worden ze tegenwoordig niet langer gebruikt. Net als halogeenlampen zijn ze in Europa zo goed als uitgedoofd. Fluorescerende lampen zijn eveneens niet geschikt, want ze benadrukken de oneffenheden te sterk.

Daarom is LED altijd de ideale keuze. Deze lampen zijn energiezuinig, hebben een lange levensduur en verlichten het gezicht heel gelijkmatig. Dat wil uiteraard nog niet zeggen dat elke ledlamp een goede lamp is. En al zeker niet voor aan de make-upspiegel. Zo moet de lamp voldoende fel zijn, maar mag het ook niet te fel zijn. Bij een make-upspiegel kijk je namelijk recht met je ogen in de lamp. Verder is zacht, wit licht de ideale keuze. Dit evenaart het natuurlijke daglicht. Als je kiest voor slimme lampen waarbij je de kleurtemperatuur kan aanpassen, geniet je altijd van de perfecte verhouding tussen helderheid en licht.

Make-upspiegel met geïntegreerde ledlampen

Kies steeds voor een spiegel met voldoende lampen, zodat het licht vanaf alle kanten het gezicht beschijnt. Net omdat je veel lampen hebt, is het belangrijk dat deze lampen niet te veel warmte afgeven. Anders riskeer je een zweterig gezicht en dan smelt de make-up letterlijk weg. Bij ledlampen is dat minder een probleem, deze lampen worden veel minder warm dan de vroegere gloeilampen.

Er bestaan uiteraard ook kant-en-klare oplossingen waarbij je je niet druk hoeft te maken over de opstelling van je lampen. Dergelijke make-upspiegels hebben geïntegreerde leds of een grote ring van licht, zodat je altijd geniet van een optimale verlichting. Ook dan blijft het wel belangrijk om stoorzenders – daglicht of kunstlicht in de ruimte – weg te halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.